Papendrecht

"Een volwaardige milieustraat op relatief klein oppervlak"
De milieustraat is door Modulo zo ontworpen, dat er op een klein oppervlak van zo’n 4.000 vierkante meter een relatief groot bordes kan worden gerealiseerd. Gekozen is voor een verhoogd bordes met zowel inwerp- als inloopcontainers waar bezoekers hun grof huishoudelijk afval kunnen inleveren. Het depot voor klein chemisch afval is bewust aan de voorkant van het bordes geplaatst. Hierdoor hebben de beheerder en medewerkers een goed overzicht op de totale milieustraat. Door de keuze voor een verhoogd bordes zijn ook de verkeersstromen van de bezoekers en het vrachtverkeer gescheiden. Dat bevordert de veiligheid en voorkomt dat de doorstroming stagneert. Bovendien kan de milieustraat op drukkere dagen grotere bezoekersaantallen aan zonder dat er wachtrijen zijn.

Deze milieustraat geeft concrete invulling aan de circulaire visie van HVC en de gemeente Papendrecht
Duurzaamheid en flexibiliteit waren belangrijke redenen voor HVC om te kiezen voor een circulaire milieustraat van Modulo. De U-elementen zijn gemaakt van ecogranulaat en als de milieustraat in de toekomst moet worden aangepast of verplaatst kunnen de U-elementen opnieuw worden gebruikt zonder dat er grondstoffen verloren gaan. Dat is belangrijk voor HVC omdat het aan sluit op hun circulaire gedachte om grondstoffen zo lang mogelijk in de keten te houden. De milieustraat heeft een materialenpaspoort en is opgenomen in Madaster. De circulariteitsscore wordt daarin ook gemeten en is 90% (een traditioneel gebouwde milieustraat scoort circa 15%).

De prefab U-elementen hebben technisch gezien, nog een ander voordeel. De lijnlasten –de belasting naar de ondergrond– bij bouw met deze U-elementen zijn lager dan bij traditionele milieustraten met keerwanden. Aangezien Papendrecht ligt in een gebied met zgn. “slappe gronden” is de kans op zettingen nu flink kleiner.

Meer weten?
Klik hier voor het interview met Melle van Dijk van de gemeente Papendrecht waarin hij vertelt over het proces van ontwerp tot aan de bouw. Welke uitgangspunten voor hen belangrijk waren en de keuzes die ze gemaakt hebben. 

Klik dan hier voor meer informatie en een video van de bouw.

« Terug naar overzicht